Alle artikelen

MD App: De ideale tool voor de scrummaster

Zoals je in ons blog hebt kunnen lezen, is scrum een manier van werken waarmee je het meeste kunt halen uit een team en uit de individuele leden van dat team. Bij het scrummen gaan ontwikkelingsteams in sprints van A naar B. Iedere de dag begint met de daily scrum, een korte meeting van maximaal 15 minuten, waarin gekeken wordt hoe het project ervoor staat en wie wat gaat doen. De software van Management Drives kan daarbij een waardevolle rol spelen.

Voor het wel of niet slagen van een project is de samenstelling van het scrumteam doorslaggevend. Het team werkt onafhankelijk en zelfsturend. Er is geen manager die zijn of haar plan oplegt en ook tijdens het proces is het team zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en de voortgang. Juist daarom is het zo belangrijk dat het team vanaf het eerste begin optimaal wordt samengesteld en daarna van tijd tot tijd bijgestuurd wordt.

Stuur je teams tijdig bij als ze de mist in dreigen te gaan

Bij het samenstellen van deze teams kan de software van Management Drives een belangrijke rol spelen. Ook bij het bijsturen van scrumteams komt onze software heel goed van pas. Zo kun je de abstracte werkelijkheid concretiseren met behulp van de software, en zie je hoe je mensen moet motiveren. Teams zien dan waar ze de fout ingaan en worden tijdig bijgestuurd. Team improvement wordt zo in de praktijk gemakkelijker te realiseren.

Dit is voornamelijk de rol van scrummaster. Hij is immers degene die er op toeziet dat de regels van scrum worden nageleefd en dat alle randvoorwaarden voor het optimaal presteren van het team aanwezig zijn. Hij kan teams wijzen op mogelijke valkuilen en waar nodig bijsturen in de juiste richting. Met de MD App  is het zelfs mogelijk om dit op afstand te doen. Zo houd je als scrummaster altijd de vinger aan de pols.

Het optimale team samenstellen met de MD App

Gedragsvalkuilen liggen altijd op de loer. Is je team overwegend groen en geel? Dan loop je het risico dat ondanks de regelmatige stand-ups er veel te weinig progressie geboekt wordt. Problematiek wordt vooral geanalyseerd, knopen worden niet doorgehakt en effectiviteit verzandt in een moeras van goede bedoelingen. Is je team overwegend oranje/rood? Dan kan een gebrek aan samenhorigheid binnen het team een potentiële valkuil zijn, net als groupthink.Voor allebei deze voorbeelden geldt dat een scrummaster, met behulp van de MD-software tijdig, en vaak met een kleine correcties, de boel bij kan sturen. Dat kan al zo eenvoudig zijn als een berichtje in de MD App. Teamleden zijn in staat om het gedrag aan te passen als je ze maar op de juiste manier motiveert .

Je kunt op basis van de profielen ook bepaalde valkuilen voorzien en die dus vermijden. Wie zijn scrumteams echt naar een hoger niveau wil tillen kan met gebruik van de MD-methodiek zelfs rekening houden met de samenstelling van het team. Voorzie je dat door een dominante kleurcombinatie in combinatie met de aard of fase van het project bepaalde problemen zullen ontstaan? Dan kun je de samenstelling van het team natuurlijk heel precies optimaliseren. Teamlid x eruit, en y erin, of vice versa natuurlijk. Zo zet je teams in hun kracht, maximaliseer je motivatie en vermijd je problemen.